NÖVELD ADATAID BIZTONSÁGÁT A SYNOLOGY MEGOLDÁSAIVAL

negator

A magyar lakosság alábecsüli a zsarolóvírusok potenciális fenyegetését

2021. június 7. – A tavalyi év folyamán a becslések alapján több, mint 304 millió zsarolóvírus támadás történt világszerte, amely 60%-os növekedést jelent a 2019-es adatokhoz képest. A Kaspersky adatai szerint pedig Magyarország az 5. legérintettebb ország a zsarolóvírus támadások és az adathalász támadások tekintetében.

A COVID-19 pandémia jelentősen átformálta az általános munkavégzést. Ahogy globálisan, úgy Magyarország területén is általánossá vált az otthoni munkavégzés és tanulás, a hirtelen váltásra a legtöbb vállalkozás, valamint az oktatás nem állt készen. 

„A munkamenet folyamatosságának fenntartása és az egyszerű hozzáférés érdekében a legtöbb kis- és középvállalkozás csökkentette a meglévő biztonsági intézkedéseiket. A hackerek ezzel tisztában voltak, így 2020 márciusát követően 40%-kal növekedett az rosszindulatú támadások aránya az előző hónaphoz képest.” – nyilatkozta Igor Cejkovský, a Synology cseh, szlovák és magyar régiókért felelős termékmenedzsere.



A zsarolóvírusokról

A zsarolóvírusok olyan rosszindulatú programok, amelyek titkosítják a számítógépeken és a hálózati adattárolókon tárolt fájlokat, amely során az elkövetők váltságdíjat kötelenek a felhasználóktól az adatok visszaállításáért felelős feloldókulcsért. Ezek a támadások többnyire fertőzött e-mailek, weboldalak vagy illegális szoftverek útján terjednek. Magyarországon a zsarolóvírusok fogalma leginkább a 2017-es WannaCry támadásoknak köszönhetően került be a köztudatba, amely jelentős károkat okozott a szolgáltatásiparban, beleértve az oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint a telekommunikációs szolgáltatásokat is.

A Synology számára fontos az adatbiztonság: „A támadások egyre sűrűbbé és kifinomultabbakká válnak. Egyes becslések szerint, 2021-ben 11 másodpercenként történik egy rosszindulatú támadás. Kutatásaink alapján a Közép-európai országokban található kis- és középvállalkozások több mint fele nem rendelkezik megfelelő biztonsággal. Ennek ellenére, a zsarolóvírusok elleni védelem jelentősen megfizethetőbbnek számít, mint az adatok visszaállításáért kért váltságdíjak 70%-a.” – tette hozzá Igor Cejkovský.

A Synology több megoldást is kínál a rosszindulatú támadásokkal szemben, valamint a Security Advisor alkalmazás segítségével a felhasználók tovább növelhetik adataik védelmét.

Hatékony védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Az alábbi tippek alkalmazásával Te is biztosíthatod az adataid megfelelő védelmét a zsarolóvírusokkal szemben. A felsoroltak mellett ne feledkezz meg a 3-2-1 biztonsági mentési szabály betartásáról sem.

  • Mindig naprakész operációs rendszert használj: Az elavult változatok nagyobb veszélyeknek vannak kitéve, így érdemes mindig naprakészen tartani az operációs rendszert és a telepített szoftvereket is.
  • Használj megbízható védelmi megoldást: Egy megbízható vírusirtó időben képes azonosítani és megállítani az esetleges fertőzéseket.
  • Ne nyiss meg gyanús fájlokat: A legtöbb fertőzés elkerülhető, ha a felhasználók figyelnek arra, hogy nem látogatnak meg kétes eredetű weboldalakat, vagy nem nyitnak meg kétes eredetű üzeneteket, leveleket, valamint fájlokat.
  • Kapcsold ki a távoli elérést: A távoli elérési protokoll gyakran kerül a rosszindulatú támadások középpontjában, ugyanis segítségével rendkívül egyszerűen kivitelezhetők a támadások. Ha nem használod a szolgáltatást, mindenképp tiltsd le.
  • Készíts rendszeresen biztonsági mentést a számítógépedről: Egy NAS rendszer segítségével könnyedén készíthetsz biztonsági mentéseket a számítógépeden tárolt adatokról és fájlokról.
  • Készíts biztonsági mentést a NAS rendszeredről: Az utóbbi évek során a NAS rendszerek elleni támadások is jelentősen megnövekedtek. A megfelelő védelem érdekében a lokális mentések mellett érdekes távoli szerverre történő biztonsági mentéseket is készíteni.
  • Hyber Backup: A szolgáltatás segítségével többverziós biztonsági mentéseket készíthetsz a lokálisan tárolt adataidról az általad kedvelt publikus felhőszolgáltatásokra, hálózati megoldásokra, vagy rsync szerverekre.