BENQ – FOKOZD A 4K HDR MEGTEKINTÉS ÉLMÉNYÉT

admin

2020. december 17. – Ha filmes látványra gondolunk, gyakran a színvilág jut először eszünkbe. A színtől eltekintve azonban a fény alkalmazása és a képre gyakorolt hatása egyaránt fontos szerepet játszanak a látvány szempontjából. A világos és sötét kontrasztok felhasználhatók az összkép és az érzelemkeltés fokozására. A világos és a sötét részletek kölcsönhatása egy kétdimenziós képet állít elő, amely az emberi érzelmekkel párosítva növeli a jelenetek mélységérzetét, ezzel nagyobb hatást váltva ki nézőkből. A HDR projektorok esetén azonban a dinamikus kontraszt növelése nem egyszerű feladat. Erre jelent megoldást a dinamikus írisz használata.

Dinamikus írisz

A dinamikus írisz a projektor lámpája és az objektív közé integrált mechanizmus, amely a vetített kép általános fényerejétől függően nyílik vagy záródik, ezzel szabályozva a vetített fény mennyiségét. Világos képeknél az írisz szélesebbre nyílik, hogy több fényt engedjen át, míg sötét képeknél bezárul, hogy csökkentse a kivetített fény mennyiségét.

Segítségével finomítható a kivetített kép, így lehetővé teszi a projektor számára a kontraszt növelését, így világos képek esetén a mechanizmus teljesen kinyílik, még sötét kép esetén közel lezárul. Ez biztosítja, hogy a sötét jelenetek megfelelően árnyékoltak legyenek, míg a világos jelenetek kellőképpen nagy fényhatást érjenek el.

Működési elve

Egyes projektorok a fényképezőgépen lévő rekeszmechanizmusához hasonló megoldást használnak, amelynek belső lemezei mozognak az írisz méretének növelése vagy csökkentése érdekében, ezzel befolyásolva a képi megjelenítést. Más projektorok egy fokozatosan zsugorodó nyílással rendelkező, kerékszerű mechanizmust alkalmaznak, amely elfordulva változtatja meg a nyílás méretét a kontrasztnövelő hatás elérése érdekében.

Az alapelv ugyanaz: a dinamikus íriszek növelik vagy csökkentik az objektíven keresztülhaladó fény mennyiségét.

Kettős dinamikus írisz

A dinamikus írisz-technológia további finomítása érdekében a BenQ kifejlesztette a kettős dinamikus írisz megoldást, két különálló írisszel, amelyek egymással párhuzamosan működnek, így tovább finomítják a kivetített fény mennyiségét a maximális kontrasztarány eléréséhez. A kettős dinamikus írisszel ellátott projektorokban a dinamikus írisz mellett egy az objektívhez közel elhelyezett, többlépcsős nyílású íriszt találunk, amely a kép fényerejétől függően átméretezi magát, hogy jobban tudja szabályozni a vetített fényt és biztosítsa, hogy csak az ideális fénymennyiség kerüljön kivetítésre.

Az említett mechanikákat kiegészíti a Texas Instruments DynamicBlackTM is, amely lehetővé teszi a projektor számára, hogy nagyobb érzékenységgel értékelje ki a forrás fényerejét és pontosabban határozhassa meg a fénykibocsátást, a kontrasztoptimalizálást, valamint az íriszek beállításait.

BenQ projektorok

A BenQ 4K HDR támogatású projektorai, a HT3550, a HT5550, a TK800M, a TK810 és a TK850 egyaránt a BenQ saját fejlesztésű dinamikus írisz technológiáját alkalmazzák a legjobb élmény biztosítása érdekében. A BenQ projektorai már hazánkban is elérhetők a hivatalos viszonteladók kínálatában.