SYNOLOGY – AZ ADATKEZELÉS ÉS A HIBRID FELHŐ JÖVŐJE

admin

2020. december 9., Tajpej, Tajvan – A Synology bemutatja a teljesen átalakított DiskStation Manager-t (DSM) a 2021 AND BEYOND eseményen. A DSM egy egységes operációs rendszer, amely a Synology adatkezelési megoldásait működteti, a legújabb 7.0-ás verzió pedig tovább bővíti a tárolási, biztonsági mentési és hibrid felhős képességeket.

„Legyen szó akár az adatelemzésről, a mesterséges intelligenciáról, az IoT-ről, vagy éppen a távorvoslásról és egyéb más innovációkról, soha nem látott mennyiségű adatok kerülnek feldolgozásra. Mindez óriási hatást gyakorol életmódunkra és üzleti tevékenységünkre, kialakítva egyfajta „adatgazdaságot”, ahol több adat birtoklása versenyelőnyt biztosít másokkal szemben.”

– nyilatkozta Philip Wong, a Synology alapítója és vezérigazgatója, majd hozzátette:

„A Synology elkötelezett a DSM frissítése mellett, amely a biztonsági, megbízhatósági és kezelési kihívások megoldására szolgáló alapvető platformunk. A megoldásainkat az egyéni igényektől kezdve egészen a nagyvállalkozások elvárásainak megfelelően tervezzük meg, akár hatalmas adatkészletek kezelésére is. Mindezt azért, hogy ügyfeleink az adatok felhasználására összpontosíthassanak, hogy nagyobb értéket tudjanak teremteni. Örömmel jelentem be, hogy a DSM7.0 2021-ben hivatalosan is meg fog jelenni, amely vadonatúj élményt kínál a felhasználók számára az adatkezelés terén.”

A DSM 7.0 az operációs rendszer minden aspektusán javít: a tároláskezeléstől és a felhasználói felülettől kezdve egészen a felhő által támogatott funkcionalitásig, például a nagyszabású eszközmegfigyelésig és az igény szerinti tárolásig. 

Helyszíni technológiák

„Fejlesztői csapataink keményen dolgoztak a használhatóság, a megbízhatóság, a teljesítmény és a skálázhatóság javításán, amelyek a DSM 7.0 alappilléreit jelentik.” – nyilatkozta Derren Lu, az operációs rendszerek és alkalmazások részlegének alelnöke. „Teljesen átalakítottuk az alapoktól kezdve a tárolási alrendszereket és a kezelőfelületet, valamint a tervezői asztalhoz is visszatértünk, hogy megvitassuk, miként tehetjük könnyebbé és biztonságosabbá a hitelesítési folyamatot. Újításaink tervezése során a nagy teljesítményű, könnyen használható alkalmazások és eszközök építésére összpontosítottuk, ezzel biztosítva ügyfeleink számára, hogy könnyebben kezeljék adataikat és a lehető legtöbbet tudják kihozni belőlük.”

Az alapoktól kezdve a DSM új tárolási szolgáltatásai egyszerűsítik és jelentősen felgyorsítják a rendszergazdák munkafolyamatait, emellett minden eddiginél könnyebb karbantartást tesznek lehetővé. 

Okosabb, rugalmasabb meghajtóeszközök

Az új meghajtócsere funkció nagyban leegyszerűsíti a meghajtók cseréjének folyamatát, ugyanakkor kevésbé terheli le a rendszert. Amikor a meghajtó cseréje szükségessé válik, és helyére egy új kerül, a DSM átklónozza a régi megható tartalmát anélkül, hogy rontaná a tárolókészletet.

Az automatikus javítási funkció megkönnyíti a tárolókészletek távoli kezelését. Ha a készlet elromlott, és a meghajtót ki kell cserélni, egyszerűen csak jelentkezz be és jelöld ki a készletet az automatikus javítás futtatásához. Jelezd a helyszíni mérnöknek a hibás meghajtó cseréjét, majd ezt követően a DSM azonnal megkezdi a tömb újjáépítését.

Az SSD gyorsítótár nagyszerű módja a teljesítmény növelésének, a DSM 7.0 pedig lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármikor hozzáadják vagy eltávolítsák azt a szolgáltatások működésének befolyásolása nélkül. Az új SSD Cache Advisor még pontosabb, folyamatosan elemzi I/O mintákat az idő múlásával és jobb javaslatokat kínál a felhasználók számára.

További tárhelykezelési fejlesztések

A DSM 7.0 további optimalizálásokat alkalmaz az alrendszerekhez, amelyek a következőket eredményezik:

  • Akár 80%-kal gyorsabb RAID 6 teljesítmény
  • Akár 200%-kal gyorsabb SSD gyorsítótár-írási sebesség
  • Intelligensebb és gyorsabb RAID javítás csak a felhasznált lemezterület javításával
  • Fokozott teljesítmény az SSD gyorsítótárazás és a metaadatok rögzítésének engedélyezésével
  • Legfeljebb 1 PB méretű kötet támogatása az archiválási feladatokhoz
  • Akár 30%-kal gyorsabb feladatátvétel a Synology magas hozzáférésű klaszterei esetén és akár 85%-kal kevesebb idő szükséges a rendszerfrissítések elvégzéséhez.
    (Később érkezik) Kötetenkénti deduplikáció a tárolási hatékonyság fokozásához

Gyorsabb és biztonságosabb hitelesítés

A DSM 7.0-ban a hitelesítés rugalmasabb és kényelmesebb a Synology Secure SignIn-nak – az új mobilalkalmazásnak – köszönhetően, amely lehetővé teszi a rendszergazdák számára a fiókok biztonságának egyszerű növelését. A Secure SignIn használatával a felhasználóknak nincs szükségük jelszavakra és közvetlenül a telefonjukról engedélyezhetik a bejelentkezési kéréseket. 

A Secure SignIn másodlagos hitelesítési módszerként is használható kétfaktoros módban, ezzel csökkentve a kódok másolásával járó nehézségeket, amely rendkívül jellemző az egyszeri jelszavas (OTP) módszerekre. A Synology-fiók biztonsági másolatának készítése lehetővé teszi a könnyű átállást mobileszközök cseréje során is. 

A FIDO2 szintén bevezetésre kerül, hogy olyan biztonságos hitelesítési módszert kínáljon, amely használható a hardveres USB biztonsági kulcsokkal, a Windows Hello-val és a macOS Touch Id-val is. A Secure SignIn-hez hasonlóan a FIDO2 is helyettesítheti vagy kiegészítheti a jelszavakat, további biztonságot és minimális interferenciát kínálva a felhasználók számára.

Fibre Channel támogatás és SAN Manager

A DSM 7.0 támogatja a fibre channel protokollokat a legkisebb késleltetés eléréséhez és az általános telepítések gyorsításához. Bemutatunk olyan új host alias funkciókat is, amelyek feleslegessé teszik az IQN vagy a WWPN adatokra való emlékezést és egyszerűbbé teszik az engedélyek beállítását. Ezzel a SAN Manager helyettesíti az iSCSI Manager alkalmazást és egységes, blokk-alapú tárolási kezelést tesz lehetővé.

Jobb fotókezelés

A vadonatúj Synology Photos a Moments AI által működtetett funkcióira és a Photo Station rendszerezési rugalmasságára épít. A felhasználók könnyedén készíthetnek biztonsági másolatot a mobileszközeiken vagy fényképezőgépeiken tárolt fényképekről, a böngészés mellett pedig részletes feltételek alapján szűrhetnek és időrendi sorrendbe vagy mappa alapú nézetbe rendezhetik fényképeiket. Mindemellett alternatív megoldásként feltételes albumokat is készíthetnek, amelyekhez a médiafájlokat előre meghatározott feltételek alapján adhatják automatikusan hozzá. 

A részletes megosztási lehetőségek – beleértve a jelszóvédelmet és a lejárati dátumokat – biztosítják, hogy emlékeid megosztása egyszerű és biztonságos legyen. Ráadásul az új Synology Photos teljes mértékben helyszíni megoldás, amelyhez nem szükséges hálózati kapcsolat az olyan feladatok elvégzéséhez, mint az arcfelismerés – amely manapság már elengedhetetlen funkciónak számít. 

További DSM- és alkalmazás fejlesztések

A DSM 7.0 számos használhatósági és funkcionális fejlesztést tartalmaz, ezzel új kezelési lehetőségeket és képességeket biztosítva a meglévő felhasználók számára. 

A Synology Drive Admin Console érthetőbb és részletesebb információkat nyújt a csatlakoztatott eszközökről, továbbá megmutatja mely fájlokat osztják meg leginkább és milyen gyakran.
Az adminisztrátorok kinevezése lehetővé teszi a rendszergazdák számára az adminisztratív funkciók engedélyeinek pontos ellenőrzését, elkerülve az esetleges biztonsági kockázatokat.
Az engedélyek exportálása és a változáskövetés nagy mértékben javítja az adminisztrátorok naplózási képességeit.
(Később érkezik) Az Active Backup for Business támogatja a macOS és a Synology DSM platformok teljes biztonsági mentését.

Synology C2 Cloud

„Az IT-infrastruktúra jövőjét a felhő- és a helyszíni megoldások egyesítésében látjuk. A különböző kihívások eltérő megközelítést igényelnek, a Synology pedig képes olyan innovatív termékeket létrehozni, amelyek maximalizálják a két kategória egyedi lehetőségeit.” – nyilatkozta Jia-yu Liu, a Cloud és a Backup részleg alelnöke. „A Synology C2 Cloud platformunk a három évvel ezelőtti létrehozása óta jelentősen fejlődött. Örömmel mutatjuk be az új generációs funkcióinkat, amelyek mind a meglévő, mind a jövőbeni megoldásainkat fogják bővíteni.”

Igény szerinti felhőtárolás

A Hybrid Share rugalmas és költséghatékony megoldást kínál a helyszíni- és a felhőalapú tárolás egyesítésére. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármikor kibővítsék az helyszíni tömböket az igény szerinti felhőalapú tárolással, így gyorsan szinkronizálhatják az adatokat több helyszínen is a rendelkezésre álló sávszélesség kihasználásával, és helyileg gyorsítótárazhatják a gyakran letöltött felhőadatokat a gyorsabb hozzáférés érdekében.

A teljes hálózat figyelemmel kísérése

Az Active Insight lehetővé teszi az összes Synology NAS összesített teljesítmény- és használati mutatóinak megtekintését egyetlen központi felületről. Továbbá testreszabott értesítéseket is be lehet állítani az adminisztrátorok figyelmeztetésére a processzor terhelésével, a tárhelyhasználattal, a LUN-ok írási késleltetésével és egyéb problémákkal kapcsolatban. A rendszergazdák egyéni csoportokat és kommunikációs csatornákat is létrehozhatnak a host szerverek és a szűrt riasztások alapján az egyes csapatok számára, hogy a lehető legrövidebb idő alatt tudjanak cselekedni.

Egységes könyvtárak

A fióktelepek és leányvállalatok között az elosztott felhasználói könyvtárak alkalmazása gyakori, azonban unalmas folyamat. A Synology könyvtár, mint szolgáltatás (DaaS) ezt egyszerűsíti a Synology C2 felhőinfrastruktúra kihasználásával, lehetővé téve a rendszergazdák számára, hogy a távoli irodákat biztonságosan egyesítsék ugyanabban a könyvtárban. A C2 Directory képes használni a helyszíni Synology NAS-okat és a számítógépeket a gyorsítótárba telepített dedikált segéd segítségével, ezzel minimális hitelesítési késleltetést és a folyamatos hozzáférést biztosítva offline állapotban is. A C2 Directory továbbá támogatni fogja az eszközkezelést a Windows csoportos házirendjei és a macOS számítógépekre telepíthető segédek használatával. 

A C2 Directory 2021-ben fog megjelenni.

Korlátok nélküli biztonsági mentés

A Synology C2 megbízhatóságára építve bevezettünk egy új adatvédelmi megoldást, amely lehetővé teszi a biztonsági mentések készítését közvetlenül a Synology C2-re. A Windows, a Windows Server, a Linux, a macOS, a VMware és a Hyper-V hypervisor-ok, valamint a népszerű SaaS platformok támogatása átfogó megoldást nyújt a legtöbb informatikai környezethez. A tárolókapacitás maximális költséghatékonyság érdekében méretezhető, a szolgáltatás előfizetői pedig a használat alapú fizetés rugalmasságát is választhatják.

2021-ben további információkat is bejelentünk.

Elérhetőség

A DSM 7.0 ingyenes frissítésként válik elérhetővé a kompatibilis Synology eszközökhöz. A nyilvános béta már hivatalosan is letölthető a http://sy.to/dsm7beta oldalról.