FSP – A BEMENETI ÁRAMERŐSSÉG KORLÁTOZÁSÁNAK FONTOSSÁGA

admin

2020. augusztus 28. – Az FSP Group, a világ egyik vezető tápegységgyártója betekintést nyújt a tápegységeinek gyártási folyamatába és elmagyarázza a termékek fejlesztésénél szükséges lépések fontosságát. A bemeneti áramerősség során a tápegységek nagy mennyiségű energiafelvételnek vannak kitéve, amely több szempontból is károsíthatja a belső komponenseket. Egyszerűen fogalmazva a bemeneti áram lényegében az elsődleges szűrőkondenzátor gyors feltöltését jelenti az elektromos készüléken a váltakozó áramú bemeneti segítségével a készülék bekapcsolásakor. A csúcsáram ilyenkor sokkal nagyobb, mint az normál működés esetén, ezért is nevezik bemeneti áramerősségnek. Az ilyesfajta áramerősség akkor tűnik el, amikor a szűrőkondenzátor teljesen feltöltődik.

Annak elkerülése érdekében, hogy az elsődleges áramkörön található komponensek sérüljenek a bemeneti áram káros hatásaitól, a tápegységeket úgy tervezik meg, hogy rendelkezzenek bemeneti áramerősség-korlátozókkal, amelyek általában termisztorokat használnak a szűrőkondenzátorokkal soros kapcsolással és képesek magukba szívni a bemeneti áramerősség által előidézett hirtelen megnövekedett energiát. Ha az elsődleges kondenzátor teljesen feltöltődik, az említett termisztor már nem fogja betölteni elsődleges szerepét.

Egy termisztor továbbra is az ellenállásért felel; miután korlátozza a bemeneti áramot, egy energiafogyasztó elemmé válik az áramkörben. A játékosok leginkább a magas hatékonyságú tápegységeket keresik számítógépeikhez. A teljesítmény javítása érdekében a csúcskategóriás tápegységek egy relét alkalmaznak (a képen látható kék elem), amely csökkenti a termisztor fogyasztását, miután az ellátta elsődleges feladatát.

Annak érdekében, hogy minden FSP termék ellenálljon a bemeneti áramerősség által okozott problémáknak, az FSP Group a termékfejlesztés minden fázisában teszteli az áramkör megfelelő működését. Ezt követően egy sorozat élettartam-vizsgálatot is elvégeznek a tömeggyártás megkezdése előtt, hogy a végső termékek esetén ne jelentkezzenek potenciális minőségi problémák. Az FSP tápegységek a legszigorúbb ipari előír