BENQ – A MAGAS KÉPFRISSÍTÉSŰ MONITOROK ELŐNYEI

admin

020. június 22. – A BenQ, a világ egyik vezető monitorgyártója és a ZOWIE márkanév tulajdonosa segítséget nyújt a játékosoknak a monitorok vásárlása során a legfőbb választási szempontok ismertetésével. Gaming monitorok tekintetében két adatot kell legfőképpen figyelni a termék kiválasztása során: a frissítési gyakoriságot és a válaszidőt. A frissítési gyakoriság azt jelenti, hogy egy monitor másodpercenként mennyi képet képes megjeleníteni, Hertzben (Hz) mérve. A régóta létező 60Hz-es szabvány elegendő a legtöbb játék igényhez. Mivel azonban a játékok legtöbbször különböző sebességgel megjelenített állóképek sorozatából tevődnek össze, a magasabb képkockaszám jobb élményt is jelent, ehhez azonban szükség van arra, hogy a monitorok frissítési gyakorisága is támogassa a 60Hz feletti értékeket. Egy 144Hz-es vagy nagyobb frissítésű képernyős képernyőn a játékok szembetűnően folyamatosabb és jobb élménynek bizonyulnak.

Míg a frissítési gyakoriság a képkockák számát jelenti másodpercenként, a válaszidő az a sebesség, amellyel az egyes képkockák megjelennek. A leggyorsabb képernyők válaszideje 1 ms (milliszekundum), míg egy átlagos panel válaszideje az 5-6 ms-ot is elérhetik, ami a legtöbb ember számára még mindig elfogadható érték. A frissítési gyakoriság és a válaszidő együttesen mutatja meg, hogy egy adott monitor milyen gyorsan teljesít. A játékosok számára a nagy sebesség rendkívül fontos. A lassú monitorok növelik a bemeneti késleltetést, továbbá más tényezők is képesek tönkre tenni a játékélményt, mint például a lassú és akadozó internetkapcsolat is.

Kijelzők kompetitív játékokhoz

A nagysebességű 144Hz-es monitorok növelik a játékok folyamatosságának érzését és a csökkentik játékosok reakcióidejét. A legfőbb különbség egy 60Hz-es és egy 144Hz-es monitor között abban mutatkozik meg, hogy a gyorsabb képernyőn a játékosok szó szerint előbb látják meg a dolgokat, mint lassabb monitort használó játékosok az online multiplayer játékokban. Ez ugyan sosem haladja meg a másodperc tört részét, mégis elegendő különbséget tesz a reflexekre támaszkodó játékokban. Ez különösen igaz az olyan kompetitív játékokra, ahogy a csatatéren a játékosok egymás ellen harcolnak. Ennek következtében a 144Hz manapság az Esport világában is egy minimális elvárássá vált. További előnye a gyors monitoroknak az elmosódás csökkentése. Rengeteg játék esetén figyelhető meg, hogy hirtelen mozgás következtében a képernyő homályossá és mosottá válik, amely akkor következik be, ha a teljesítményt visszafogja az alacsony frissítési gyakoriság. A 144- vagy 240Hz-es megoldások megszüntetik ezt a zavaró tényezőt is.

Használd ki a géped teljesítményét

A monitoroknak lépést kell tartania a többi hardverrel és szolgáltatással is. A technológia fejlődésével a játékok egyre magasabb képkockaszámmal futnak. Egy magas frissítésű monitor időtálló, jövőbeli védelmet nyújt, miközben lehetővé teszi, hogy a játékok a jelenlegi technológiai elvárások alapján működjenek. Egy nagy teljesítményű grafikus kártya, ha például képes a 120 feletti képkockaszám megjelenítésére, egy 60Hz-es monitor abban az esetben hátráltatni fogja az élményt és visszafogja a teljesítményt. A nagy sebességű monitorok lehetővé teszik a korlátozásoktól mentes frissítést vagy lebegő frissítést. Ez azt jelenti, hogy a számítógép vagy a konzol a lehető leggyorsabban futtatja a játékot, és a monitor natív képkocka sebességgel mutatja meg azt. Egy 144Hz-es vagy annál gyorsabb monitor rengeteg lehetőséget biztosít anélkül, hogy a teljesítmény miatt kellene aggódni. Ezenfelül a magas frissítési érték az egér kurzormozgását is gyorsítja.

Gyors megoldás a BenQ-tól

A BenQ EX2780Q egy 144Hz-es, 27 hüvelykes IPS monitor, amely támogatja a VESA DisplayHDR 400 szabványt és az AMD FreeSync képfrissítési szinkronizációs megoldást is. A nagy felbontású, 2K QHD panel 95%-os DCI-P3 lefedettséggel rendelkezik a valósághűbb színek és a mélyebb kontrasztok érdekében. A BenQ EX2780Q már kapható a BenQ hivatalos partnereinek kínálatában.