MIÉRT NE ASZTALI MEREVLEMEZEKET TEGYÜNK EGY NAS-BA?

admin

Megéri NAS-ba szánt merevlemezeket választani, vagy ez csak egy újabb trükk?

A legtöbb felhasználó amikor egy NAS-ba választ merevlemezt, sok esetben a költséghatékony asztali merevlemezeket választja. Sokan közülük nem is tudják, hogy az asztali gépekbe szánt meghajtókat nem úgy tervezik, hogy azok egy NAS-ban is megfelelően működjenek.

Egy NAS-ba szánt merevlemez hőálló és rezgésgátló kialakítással rendelkezik és 24/7-es üzemidőt tesz lehetővé. Egy NAS-ba szánt merevlemez egyértelműen nagyobb költséget jelent, viszont stabilitása és megbízhatósága miatt hosszútávon költéghatékonnyá teszi, így alacsonyabb teljes költséget és jobb befektetési megtérülést eredményez.

A folyamatos működés és a RAID konfiguráció az, ami a NAS merevlemezt kiemeli az asztali merevlemezek közül. Egy NAS HDD-t úgy terveznek, hogy hetekig vagy akár hónapokig futhasson. A NAS merevlemezek kifejezetten RAID beállításokra épülnek így, ha több meghajtót egyetlen logikai egységbe rakunk, a RAID konfiguráció adat redundanciát biztosít, ezáltal védve az adatokat a meghajtó meghibásodása esetén.


A NAS-meghajtók kiválasztásakor figyelembe kell venni három kulcsfontosságú tényezőt

A tárolási kapacitás, a sebesség és a teljesítmény már nem az egyetlen döntő tényező, amikor egy NAS merevlemezt vásárol. Az ideális NAS HDD-nek meg kell felelnie a következő követelményeknek: nagyobb terhelés és átlagos hiba arány, hővezérlés és rezgés tolerancia, valamint kiegészítő szolgáltatások.

24/7 folyamatos működés

Az asztali merevlemezek csak akkor működnek amikor a számítógép be van kapcsolva, míg egy NAS merevlemez 24/7, vagyis a hét mindennapján és a nap 24 órájában működik.

A maximális üzemidő biztosítása érdekében figyelembe kell venni a terhelés mértékét és az MTBF-et. A terhelés mértéke az évente átadott felhasználói adatok mennyiségét jelenti (TB / év), míg az MTBF azt az átlagos időt jelöli, amely alatt az eszköz az élettartam vége előtt működik.

Általánosságban elmondható, hogy az asztali merevlemezek átlagos munkaterhelése 55 (TB / év), míg az MTBF-et nem láthatja a specifikációs adatlapon, mert a folyamatos működés nem elsődleges szempont az asztali merevlemez tervezése során. Ezzel szemben a NAS-meghajtó nagyobb terhelhetőséget és hosszabb MTBF-t biztosít, ami nagyobb tartósságot és megbízhatóságot biztosít. Vegyük példaként a IronWolf Pro-t. Ez évi 300TB-es munkaterhelést kínál 1,2 millió óra MTBF-el.

Hővezérlés és rezgés tolerancia

A meghajtók, amelyek egyidejűleg működnek a NAS-ban belül, rezgést, zajt és hőt eredményezhetnek. Ezen túlmenően a merevlemezek általában nagy fordulatszámmal rendelkeznek (RPM), így a lemezek gyorsabban foroghatnak és gyorsabban olvashatnak adatokat. Az alacsony fordulatszám kevesebb vibrációt és zajt okoz, de akadályozzák a jobb olvasási / írási teljesítmény elérését. A vibráció különösen nemkívánatos a több polcos rendszerekben mivel ez megakadályozza a merevlemez működésének stabilitását és akár adatvesztést is eredményezhet.

Az IronWolf merevlemezek beépített rotációs rezgésérzékelővel (RV) vannak felszerelve, amelyek csökkenthetik a rezgést a több lemezes NAS rendszereknél, maximalizálva a rendszer rendelkezésre állását és teljesítményét.

Kiegészítő szolgáltatások

A teljesítmény és a funkciók mellett figyelembe kell venni a vásárolt meghajtókkal együtt járó hozzáadott értéket is. Válassza ki azokat a NAS-meghajtókat, amelyek kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak, például a garanciát és adatvisszaállítási szolgáltatásokat, amelyek az Ön igényeihez igazodnak.

Az adatvesztés megakadályozása érdekében az S.M.A.R.T (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) rendszer általában 20 paraméter elemzésére szolgál, és figyelmeztetést küld a közelgő hibák észlelésekor. Az IronWolf Health Management (IHM) magasabb szintű megbízhatóságot biztosít, mivel több száz paramétert figyeli az adaptív algoritmusokkal, hogy a meghajtó egészségi állapotát biztosítsa.

Ha a meghajtó meghibásodik, a felhasználók valószínűleg adatvisszaállítási szolgáltatókhoz fordulnak. Ez nagyon drága lehet, és gyakran sikertelenek is. Ezért a beszerzéshez mellékelt helyreállítási terv kulcsszerepet játszik a NAS-meghajtók kiválasztásában. Például a Seagate Rescue Recovery Data Plan lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy katasztrofális adatvesztés esetén szakmai segítséget kérjenek a globális adatmentési szakemberektől.

A megbízhatóságról van szó

Tartsa szem előtt a fenti tényezőket és így a megfelelő meghajtókat tudja majd kiválasztani NAS rendszerébe.

Seagate merevlemezek elérhetők az ASBIS Magyarorzág partnerein keresztül.

Tags: