A Seagate bemutatja az AgileArray technológiát

fid

A Seagate Technology PLC (NASDAQ: STX), a világ vezető adattárolási megoldás gyártója folyamatosan fejleszti adattárolóit, jelen esetben kiemelve azokat, melyeket a hálózati adattárolókba (NAS) szán. Az új AgileArray technológia már nem csak a felsőkategóriás winchesterek kiváltsága, hanem akár hétköznapi felhasználásra is elérhetők, ráadásul nem jelent extrém költségnövekedést a felhasználó számára.

A NAS-ok (hálózati adattároló) száma folyamatosan növekszik és ezen rendszerek nagyban hasonlítanak egy egyszerű számítógépre, melyben RAID tömbbe vannak kötve a merevlemezek, állandóan be vannak kapcsolva és több felhasználó számára is elérhetők a rajta tárolt adatok. Az átlagos felhasználó nem is tudja micsoda különbség van egy egyszerű asztali gépbe szánt lemez és a NAS merevlemezek közt, igazából nincs is összehasonlítási alapja.

Az AgileArray technológia négy nagyon fontos fejlesztést tömörít magába:

  • RAID felhasználásra történő optimalizációt,
  • vibráció csökkentést,
  • folyamatosan adatfolyam az ATA-8 streaming utasítással
  • energiahatékonyság.

RAID optimalizáció:

Míg a desktop winchesterek önmagukban történő működésre vannak optimalizálva, a NAS HDD-k firmware-re a RAID kötetekhez. Ez nagyon fontos, hiszen a RAID tömb esetén az adatok nem egy lemezen tárolódnak el, hanem több tároló között oszlanak szét. Ezek az adatok lehetnek óriásfájlok, de akár több ezer relatíve kicsi fénykép is. A Seagate AgileArray technológiája kifejezetten az ilyen jellegű felhasználást támogatja, ahol fontos a gyorsítótárazás, ugyanakkor nem történik folyamatos adatírás és olvasás. Fontos megjegyezni, hogy az AgileArray képes az írási és olvasási hibák kiküszöbölésére is, mely létfontosságú egy NAS esetében, mindezt ráadásul úgy, hogy közben nem befolyásolja annak használhatóságát és az adatokhoz való hozzáférést.

 

 

 

 

Vibráció csökkentés:
Gondoljuk csak végig, hogy míg egy asztali gép esetében, általában egy winchestert használunk, addig egy NAS-nál minimum kettőt, de általánosságban egy otthon vagy kisvállalati felhasználásnál inkább a négy fiókos rendszerek a jellemzők. Pontosan ezért jelent kihívást a NAS rendszer, hiszen egymáshoz nagyon közel helyezkednek el a lemezek, ráadásul a ventilátorok is. Ezek a mikro rezgések negatívan befolyásolják a rendszer teljesítményét és legrosszabb esetben akár meghibásodáshoz is vezethetnek.

Ahol a vibráció enyhe, egy szabványos asztali meghajtó teljesítmény csak csökken. Szélsőséges körülmények között, például egy NAS-on belül az asztali meghajtó teljesen leállhat, mivel a szervo rendszer nem tud az adatsávra rögzíteni.

Minél több a merevlemezek száma a NAS-on belül, annál erőteljesebb a rezgés és a zaj hatása. A Seagate IronWolf Pro meghajtók kettős síkbeli kiegyensúlyozást alkalmaznak, amely minden irányban kiegyensúlyozza a lemezt és biztosítsa azt, hogy a meghajtó rezgésmentes és csendes legyen működés közben.

A Seagate AcuTrac lehetővé teszi az IronWolf Pro merevlemezek működését, még rendkívüli rezgéses körülmények között is, mindezt minimális teljesítménycsökkenéssel. A rendszer két fő részből áll, az elsődleges rendszer a lemez feletti fejmozgásért felel, míg a második a szervo rendszeren belüli belső mozgásokért.

Ezenkívül a Seagate IronWolf Pro meghajtók RV (Rotational Vibration) érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek érzékelik a tengely körül fellépő rezgéseket, és ahol a rezgés- és frekvenciaszintek zárt rendszerben zajlanak, a meghajtófej helyzetének kompenzálására és a teljesítmény hibák minimalizálására törekszenek.

 

 

 

Adatfolyam:
A Seagate IronWolf firmware-re támogatja az ATA-8 streaming utasítást és optimalizálva van a nagy szekvenciális blokkátviteli műveletek kezelésére. A hagyományos asztali merevlemezek csak korlátozott számú adatfolyamot tudnak kezelni, mivel a számítógépeket általában egyszere egy ember használja. Az AgileArray viszont egyidejűleg legfeljebb 64 adatfolyamot kezel.

Energiahatékonyság:
Az asztali számítógépben vagy laptopban használt energiatakarékos módok nem feltétlenül a legjobb megoldás a NAS környezet számára. A meghajtófejeket kiemeli a lemez fölül, a lemez pörgése leáll, ami azt jelenti, hogy bár az áramfogyasztás jelentős mértékben mérséklődik, ugyanakkor, amikor az adatokhoz szeretnénk hozzáférni, gyakorlatilag ezt a rendszert újból be kell „indítani”. Ebből az alvó módból történő kilépésnél jelentős energiát használ fel.

Az AgileArray energiagazdálkodása az energiahatékonyságot tartja szemelőtt, kifejezetten a NAS alkalmazásokhoz igazítja azáltal, hogy minimalizálja a fej-eltávolításokat és a lemez lekapcsolásokat. Ez gyorsabb válaszidőt eredményez és javítja az energiafogyasztást.

Ha többet szeretne megtudni az AgileArray és a Seagate IronWolf meghajtókról kérjük, látogassa meg az alábbi weboldalt:
http://www.seagate.com/gb/en/internal-hard-drives/hdd/ironwolf/?cmpid=emc_spp_nas_nurture5_02022017_eml_US_deskbtn

Tags: ,